Az UHF / VHF rádiózás felderítésének fontosságáról

A cím hajaz „Váncsa István: A szállodai minibár felderítésének fontosságáról” című írására. (Címéből ugyan nem következik, de az egy teljesen informatikai jellegű szakkönyv.) Meghatározó élmény informatikus koromból. Viszont nekem rögtön ez jutott eszembe, mert ritka olvasmányos és élvezetes írás az informatikáról.

Én ilyet nem tudok, de legalább megpróbálom megközelíteni. Két nagy témám van a szél és a rádiói. Nos, most a rádió mellet döntöttem. Elsőre. Aztán majd jöhet a szél is. Balaton és Adria szelei előnyben. Most rádiózunk.

A mobiltelefonok világának kellős közepén? Mi ez? Nosztalgia?

Nem, az hogy fontos lehet az UHF rádiózás a koronavírus bezártság kellős közepén az nem kérdés. Miért, mikor mobilon mindenki és minden elérhető azonnal? Mert ez ingyen van. Órákig diskurálhatunk percdíj nélkül. Azért ennél majd szeretnék komolyabb érveket is felsorakoztatni, de nem vitaható a mostani helyzetben jól jönne egy rádió a nagyinak, akit végig hívhatna naponta az egész család.

🙂

Elhatároztam, hogy a digitális munkarend kellős közepén tanárként egy felnőtt tanfolyamot indítok, aminek ez lesz a támája. Egy hónap után jó lenne a bezártságban valami jót és érdekeset csinálni. Informatikusként sok felnőtteknek szóló oktatást tartottam, tanártovábbképzést, ECDL és OKJ vizsgás felkészítést és minden félét, de olyat még soha, aminek én határozom meg a tematikáját. Most ez jön. UHF / VHF rádiós tanfolyam, ingyen és online.

Egy felnőtt tanfolyamon két komoly kérdés van, rögtön az elején.

1. Mikor lesz szünet?
2. Mikor lesz vége?

OK. Ez most online tanfolyam más mércével mérünk. A tanfolyami tananyagok hosszát CHARDONNAY-ban mérem. Most úgyis otthon vagyunk, kiönt magának az ember 2 dl „sardonét”, és amire élvezettel elkortyolgatja vége egy leckének. Végül is online tanfolyam.

Miért?

Azért mert szeretem a technikát és a rádió az egyik gyengém.

Azért mert soha nem tanultam senkitől. Pontosabban magamtól, autodidakta módon gyűjtögetem az okos dolgokat a neten, meg jártam a hajós tanfolyamokra ahol volt téma a rádiózás, de sosem értem el sehol normális tanfolyamot, ami nem akart más lenni csak közérthető és gyakorlatias ebben a témában. Most összerakom ezeket az információkat egy helyre. Aki keresgél, ne járjon úgy mint én, persze hozzáteszem a saját tapasztalataimat és gyakorlatomat.

A legfontosabb érv azonban két történet, ami az UHF rádiózás mellett szól bizonyos helyzetekben.

Az első érv, 1. történet:

Már vagy 15 éve jártam a hazai vizeket. Többnyire kishajós tapasztalattal. Persze vizsgával és tréningekkel, de többnyire a Balatonon. (Amit úgy mellékesen, imádok.) Öcsémmel rászántuk magunkat, hogy tengeri vizsgát is teszünk, muszáj hajózni az Adrián is. Végül is az van a legközelebb, meg élmény, felfedezés, informatika, technika, természetjárás egy formája, szóval minden amit szeretek. A hazai hajós vizsgánk ekkor már tízen éve megvolt, csak a tengeri vizsga kellett volna. Beiratkoztunk. (Szerencsére nem olyanra ami Pécsről indul reggel, leadja a buszon az elméletet, Zadarban reggel vizsga, ebéd, délután indulás haza.) Nos, ezt nem javaslom. Az első kikötésnél megbosszulja magát, ahogy mondani szoktuk „Nagy hajó, – nagy kár…”

Szóval, egy rendes tanfolyam a vizsga előtt, rendes elméleti és gyakorlati képzés, majd a vizsga a Tengerészeti Hivatalban.  Ezt követtök mi is. Sikerült. Aztán jön legalább 5-6  év az Adrián amire megvan a gyakorlat is.

A vizsga… Meglepetés. Három modul, navigáció, jelzések, rádiózás. (A magyar vizsgához képest egyszerű.) Minden modul csak a gyakorlatról szól. Navigáció: egyszerű térképismeret, távolságok, irányszög, nem lehet gond. Második a jelzések: bóják, fények, világító torony jelzései stb. – alap. Rádió. Minek? Szerencsére jól felkészített a tanfolyam. Jön a meglepetés, ez is gyakorlat: „ Úszó konténert talál a tengerben, adjon le vészjelzést a konténer helyzetét meghatározva.” Hoooopá!!! Tényleg ez egy tipikus rádiós helyzet. Legalább 5 hajónak segítek a körzetben ha normálisan meg tudom csinálni. Idény közepén azonban lehet, hogy száznak. Ez mobiltelefonnal nem megy. Sajnos manapság életszerű is. https://hajozas.hu/magazin/teherhajozas/ocean-tenger-kontener-teherhajok-vitorlasok-vendee-globe-veszely/

Nem a Shakespeare-i irodalmit beszélem, de kiszenvedem. Közeben egyfolytában azon gondolkodom, hogy rádió nélkül ezt lehetetlen lenne megoldani. Mennyire valóságos veszélyforrás a konténer a világ tengereiben. A cikk szerint évente kb. 2000 db potyog a vízbe a teherhajókról.

Második indok, 2. történet:

Akkor már sokadik alkalommal jártunk az Adrián, Attila öcsém, Tomi fiam. Hármasban. Már a hajó átvételnél figyelmeztetett Vedran, enyhe mosoly a szája szélén, „jön a BORA!” Estére itt lesz, éjszakára biztosan. Mi komolyan szoktuk venni az ilyet. Balatoni hajósként éltünk át már vihart. Tengerit meg nem is nagyon akarunk, ha csak lehet, kerüljük el.

Splitből indultunk. Irány Milna, Brac szigetén, nem túl messzi cél, ha menekülni kell, akkor is megfelelő. Milna az 1000 hajó öble, Brac északi oldalán, már Hadrianus császár is itt állomásoztatta hadi flottájának egy részét. Az Adria híresen egyik legbiztonságosabb kikötője. Ráadásul kiránduló helynek is szép, aki nem hajóval megy az is felkeresheti. Megéri.

Mire kikötöttünk megjött az eső és megjött a vihar is. Az 1000 hajó öble nem hazudtolta meg magát. Nyugodtan aludtunk. Másnap reggelre kiderült, gyönyörű idő lett. Indulás, kötelek eloldva, rádió bekapcsol. Így tanultuk, de sosem figyeltük… Most viszont megdöbbentünk a 13-as csatorna folyamatosan selling -elte (aki nem tudná: https://hu.wikipedia.org/wiki/NATO_fonetikus_%C3%A1b%C3%A9c%C3%A9) Azoknak az eltűnt hajóknak a neveit amik eltűntek, vagy megsérültek, estleg bármi okból segítséget kérnek, árboc törése, vitorlaszakadás, motorhiba stb.. Olaszul, horvátul, németül és angolul, ahogy kell a helyzetükkel, pontos megnevezésükkel. Hosszú és folyamatos közlemény volt. Megdöbbentő. Örök tanulság arról, hogy mire jó a rádió a mobiltelefonok korában.

Hosszú voltam, lehet, hogy a bor is elfogyott. Egy tanfolyamnak mindig része az is, hogy motiváljuk a tanulókat. Ez az első rész erre volt talán jó.


Lapozz a sorszámra kattintva!

Pages: 1 2 3